Po czym poznać kolagen dobrej jakości?
Po czym poznać kolagen dobrej jakości?
Kolagen to bardzo popularny składnik suplementów diety wspierających stan skóry, włosów i paznokci. Możesz go kupić w formie proszku lub kapsułek, kolagenu rybiego oraz wołowego. Przekonaj się, jak rozpoznać kolagen dobrej jakości, który kolagen jest najlepszy i czy naprawdę warto go stosować.
Jaki kolagen wybrać?
Dobrej jakości kolagen to taki, który organizm potrafi łatwo wykorzystać. Co to tak naprawdę oznacza? Bardzo ważna jest jego forma. Od wielkocząsteczkowego, lepszy może być kolagen hydrolizowany, w formie peptydów kolagenowych. Ich struktura jest podobna do tej, która naturalnie występuje w organizmie, dzięki czemu organizm łatwiej je przyswaja i lepiej wykorzystuje.
Unikaj raczej produktów, które nie informują jasno o formie kolagenu. Kolagen może oznaczać białko o niskiej biodostępności, które przejdzie przez układ trawienny bez większego efektu. Dobry kolagen, wspierający skórę włosy czy paznokcie, powinien mieć też badania potwierdzające jego skuteczność.
Czy każdy kolagen działa tak samo?
W organizmie występuje wiele typów kolagenu, ale najważniejsze z perspektywy codziennego funkcjonowania to:
- Typ I – obecny głównie w skórze, kościach, ścięgnach i więzadłach, wpływa na ich wytrzymałość i strukturę,
- Typ II – występuje przede wszystkim w chrząstce stawowej, gdzie odpowiada za jej elastyczność i amortyzację,
- Typ III – wspiera elastyczność naczyń krwionośnych i tkanek miękkich, często towarzyszy kolagenowi typu I.
W suplementach diety najważniejsza jest forma kolagenu. Najlepszy jest kolagen hydrolizowany, rozbity na mniejsze cząsteczki – dzięki czemu może być lepiej przyswajany i łatwiej włączany do codziennej diety.
Czy pochodzenie kolagenu ma znaczenie?
Dobry kolagen to ten, który jest łatwo wchłaniany i wykorzystywany przez organizm, a jego pochodzenie ma drugorzędne znaczenie. Kolagen może być pochodzenia wołowego, wieprzowego lub rybiego. Wszystkie te źródła są popularne (choć wieprzowy najmniej) i tak naprawdę nie ma dowodów na to, że jeden kolagen działa lepiej od drugiego. Dla wegetarian czy osób nie jedzących mięsa, najlepszym wyborem będzie na pewno kolagen rybi. Często kolagen bydlęcy jest jednak słabiej wyczuwalny, dlatego łatwiej dodawać go do różnych potraw.
Dobry kolagen do picia – na co zwrócić uwagę?
Kolagen w formie proszku lub płynu to jedna z najwygodniejszych form kolagenu do stosowania. Możesz łatwo dodać go do kawy czy smoothie. Wybierając go, zwracaj uwagę na skład. Powinien zawierać peptydy kolagenowe, dobrze, aby nie było w nim za to żadnych zbędnych dodatków (sztucznych barwników, cukru czy konserwantów). Dodatek witamin, takich jak biotyna, cynk czy witamina C będzie na pewno dużym plusem, bo te składniki dodatkowo wspierają skórę, włosy czy paznokcie.
- Francesco Copes, Nele Pien, Sandra Van Vlierberghe, Diego Mantovani, Collagen-Based Tissue Engineering Strategies for Vascular Medicine, https://www.researchgate.net/figure/SWOT-analysis-for-collagen-as-a-material-for-vascular-tissue-engineering-Farndale-et_fig4_334428567
- Walaa Al Hajj, Mohamed Salla, Maha Krayem, Sanaa Khaled, Hussein F. Hassan, Sami El Khatib, Hydrolyzed collagen: Exploring its applications in the food and beverage industries and assessing its impact on human health – A comprehensive review, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844024124644
Najważniejsze pytania o kolagen
Dobry kolagen powinien być hydrolizowany, na przykład w formie aktywnych peptydów kolagenowych, a także mieć działanie potwierdzone badaniami.
Kolagen może pochodzić z różnych źródeł, takich jak ryby czy wołowina. Nie ma jednoznacznych badań, które potwierdzają przewagę jednego kolagenu nad drugim. Dla wielu osób wybór zależy przede wszystkim od preferencji dietetycznych lub stylu życia.
Można go kupić w proszku, płynie lub kapsułkach. Niektórym osobom zależy na łatwym do wymieszania suplemencie do picia, innym – na szybkości zażycia, bez konieczności przygotowań.