Menu

Przepisy

Krem z pieczonej cukinii i groszku z kolagenową chmurką

08.08.2025
min czytania
Przepisy

Krem z pieczonej cukinii i groszku z kolagenową chmurką

08.08.2025

Warning: Undefined variable $reading_time in /opt/reme/src/wp-content/themes/theme/template-parts/single/sections/hero.php on line 179
min czyt...

Czas przygotowania: około 25 minut  

Liczba porcji: 2

Składniki:

– 2 średnie cukinie  

– 1 szklanka mrożonego groszku (opcjonalnie z puszki)

– 1 ząbek czosnku  

– 1 łyżka oliwy z oliwek  

– 1,5 szklanki bulionu warzywnego  

– 1 łyżeczka soku z cytryny  

– sól, pieprz, świeża mięta lub bazylia

Kolagenowa chmurka

– 2 łyżki jogurtu greckiego  

– 1 porcja kolagenu Reme  

– 1 łyżeczka soku z cytryny  

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cukinię w kostkę, dodaj czosnek i upiecz (lub podsmaż) z oliwą przez 10–15 minut do lekkiego zrumienienia.
  2. Przełóż do garnka, dodaj groszek i bulion. Gotuj 5 minut, następnie zblenduj na krem z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z kolagenem i odrobiną soku z cytryny – nie podgrzewaj.
  4. Podawaj z „chmurką” jogurtu na wierzchu, ozdobioną listkami mięty.